Cześć wszystkim, nowy użytkownik, który natknął się na ten post szukając danych. Sortuję HS GMLAN ARBID w pakietach surowych danych dla innego projektu. Chociaż często używam Torque [świetna aplikacja], używam również innych narzędzi skanujących do generowania zastrzeżonych identyfikatorów GM lub PID, których potrzebuję. Zamiast używać chipa ELM, zacząłem rejestrować „surowe” pakiety CAN między ECM, TCM, BCM i tym podobnymi za pomocą innego narzędzia CANbus. W ten sposób dostajesz wszystkie przysmaki, takie jak sekwencja rozruchu wysyłana z BCM do ECM po uwierzytelnieniu klucza. Kto potrzebuje kluczy, mamy komputery... LOL...
W każdym razie, moje grzebanie przy niektórych pojazdach HS LAN z 07 i nowszych pokazało, że wszystko, co trafia do IPC "Wskaźniki", jest przesyłane strumieniowo z ECM lub TCM z określonymi identyfikatorami. W tym ciśnienie oleju, temperatury, prędkości i obroty. Niektóre są bardzo szybko aktualizowane, inne około raz na sekundę i wydają się być wypełnione w celu płynniejszego wyświetlania, jak ciśnienie oleju. Drugą rzeczą, którą odkryłem, jest to, że identyfikatory OBD-II nie zawsze pasują do zaawansowanych narzędzi skanujących, takich jak Tech 2... Więc próbuję zbudować listę żądań i identyfikatorów z surowych danych szesnastkowych. Prawie wszystko, co do tej pory znalazłem w Internecie, pochodzi od ludzi z Chevy Volt. Ale wiele identyfikatorów ArbID, które znaleźli, nie pasuje do ciężarówek, na których się skupiam. Miło byłoby zbudować listę pojazdów, które mają wspólne zestawy identyfikatorów.
Ponieważ ktoś powyżej szukał ciśnienia oleju i wiemy, że nie ma go w identyfikatorach Torque, a ja osobiście chciałbym go dodać, oto ukryte sposoby, w jakie go znalazłem. Po prostu nie miałem czasu, aby przetestować tego z Torque. Jeśli ktoś może to zrobić i pomóc mi ustalić dokładną matematykę skalowania używaną przez IPC, byłoby wspaniale...
Pakiety danych surowych High Speed LAN:
Factory ECM Broadcast Msg -- 0x000004d1 -- 00 00 45 02 e9 2a 00 94 -- Skalowanie jest mniej więcej takie: (A*100/256)*2 = wartość ciśnienia oleju w PSI.. Również w bajcie 8 (94) znajduje się poziom paliwa. (A*100/255) = %
GM PID Requested Oil Pressure Return Msg -- 0x000005e8 -- fe 0b 40 79 25 -- Skalowanie to (A*4) = KPA. 79 to, jak sądzę, temperatura silnika. Nie wierz mi na słowo... Musiałem zażądać więcej niż jednego identyfikatora PID, aby wysłał informacje o ciśnieniu oleju. Nie jestem pewien dlaczego, ale oto surowa wiadomość OBD „3-bajtowa” przechwycona, która doprowadziła mnie do tej linii 5e8 powyżej.
0x000007e0 -- 03 aa 01 fe 00 00 00 00
Ktoś, proszę, spróbuj tego w Torque i napisz, czy zadziałało, czy nie.
Wyślij mi wiadomość prywatną z pytaniami lub komentarzami, ponieważ zapominam sprawdzać posty.
Pozdrawiam,
-K